sobota 10. října 2015

Hloh tečkovaný...

... aneb Crataegus punctata je můj loňský přírůstek do zahrady. Zatím naplňuje má očekávání, ačkoliv jde ještě o mladý stromeček. Na jaře (květen-červen) byl obalen do bílých květů, ze kterých do podzimu vyrostly krásné drobné žluté plody podobné malým jablíčkům, které jsou jedlé.


Bez stříhání by měl dorůst ve strom s polokulovitou korunou vysoký čtyři až pět metrů a široký pět až šest metrů. Líbí se mi i stavbou koruny - větve rostou téměř horizontálně. 

Je nenáročný na podmínky pěstování - zvládne i znečištěné prostředí měst a i nároky na půdu nejsou vysoké (snad kromě vyloženě písčitých, či podmáčených půd zvládne cokoliv). Pokud jde o umístění, vyhovují mu především slunečná místa (velmi dobře zvládá sucho).

Je významnou medonosnou dřevinou a umožňuje rovněž hnízdění ptactva, kterému současně poskytuje potravu (žluté plody na podzim), ale také ochranu (poměrně velké ostny).

Hezký zbytek soboty nejen do příbytků milovníků zahrad

A.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna