pondělí 10. listopadu 2014

Domací mydlárna poprvé i u nás

Dobrý den,
 
po asi půl roce přešlapování jsem včera vybalila balíček s objednanými surovinami na výrobu mýdla a pustila se do práce. Tohle otálení nemám zrovna ve zvyku. Pro nové věci se obvykle nadchnu a jdu do nich bez dlouhého váhání naplno. Tentokrát tomu bylo jinak. Bála jsem se. 

Když totiž dostanete recept na výrobu mýdla, nedá se s ním pracovat stejně jako s receptem na nedělní bábovku. Jednou z podstatných ingrediencí je hydroxid sodný alias louh. A louh je silná žíravina. Může člověku způsobit vážné poleptání respiračního traktu, kůže, očí a vlhkých sliznic. Při míchání s některými látkami se velmi hodně zahřívá, u vody až na hodnotu přes 90 stupnů Celsia. Je tedy logické, že opatrnost při práci s ním je více než na místě. Vyrábět mýdlo za přítomnosti dětí je hazard. Možná i to byl důvod, proč jsem s výrobou mýdla tak dlouho otálela.

Své velké chvíle jsem se ale dočkala. S bušícím srdcem (asi jako bych deaktivovala bombu) jsem vynesla po nedělním obědě všechny potřebné ingredience do garáže a pustila se do díla. Abych se trochu uklidnila, pustila jsem si rádio... No a pomohlo to :-) Výroba se zdařila (snad i mýdlo, které je teď po nakrájení v zhruba měsíčním zracím procesu).


Během přípravy na tento velký den, jsem si pročetla některé zásady bezpečné práce s louhem a poskytování první pomoci v souvislosti s touto látkou. Při procházení blogů některých děvčat, které už mýdlo doma vyráběly, jsem nikde tyto údaje nenašla. Proto jsem je sepsala níže, třeba se budou hodit i někomu dalšímu. Když totiž nedejbože krizová situace nastane, nebývá mnoho času na zjišťování informací, jak první pomoc poskytnout.
Při nadýchání:
- okamžitě dopravte postiženého na čerstvý vzduch,
- podle situace lze doporučit: výplach ústní dutiny, případně nosu vodou,
- převléknout v případě, že je látkou zasažen oděv,
- zajistěte postiženého proti prochladnutí,
- zajistěte lékařské ošetření. 

Při styku s kůží:
- ihned svlečte potřísněné šatstvo,
- poškozená místa oplachujte proudem vody po dobu 10 - 30 minut,
- poraněné (poleptané) části pokožky překryjte sterilním obvazem,
- postiženého přikryjte aby neprochladl,
- zajistěte lékařské ošetření.

Při zasažení očí:
- ihned vyplachujte oči proudem tekoucí vody, rozevřete oční víčka prsty (třeba i násilím), popř. vyjměte kontaktní čočky,
- výplach provádějte nejméně 15 minut,
- zajistěte lékařské ošetření,
- k vyšetření musí být odeslán každý, i když se jednalo o malé zasažení. 


Při  požití:
- nevyvolávejte zvracení !!! hrozí perforace zažívacího traktu!!!
- okamžitě dejte vypít 2 - 5 dl co nejstudenější (ledové) vodu ke zmírnění tepelného účinku žíraviny (vzhledem k téměř okamžitému účinku na sliznice je vhodnější rychle podat vodu i z vodovodu),
- nepodávejte jídlo – k pití se nesmí nutit – nepodávat aktivní uhlí,
- ihned zajistěte lékařské ošetření.



Mějte se krásně


Anička

18 komentářů:

  1. Ja myslím, že tie pravidlá by mal vedieť však aj človek, ktorý sa bude vyskytovať neďaleko mydlového alchymistu, aby vedel, čo a ako. :D
    Ešte som sa na mydlo neodvážila...a to som študovaný chemik. Ale nie kvôli hydroxidu. Zdá sa mi to hrozne komplikované. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Majko, to máš pravdu. Já jsem pro jistotu nechala najetou stránku s bezpečnostním listem louhu pro manžela na notebooku... Člověk nikdy neví :-)

      A pokud jsi chemik, tak to dáš levou zadní. Bát jsem se bála, ale nepřišlo mi to nijak složité. Objednala jsem si balíček u Tří lilií (http://www.mydloteka.cz/), ve kterém mi kromě nezbytných surovin na 2 várky mýdel přibalili i postup, jak na to :-) Podrobně o tom (výrobě, ale i dalších zajímavostech kolem neprůmyslově vyráběných mýdel) mají napsáno v takové pěkné brožurce, kterou na požádání zdarma zašlou každému zájemci mailem. Pokud se tedy nebojíš práce s louhem, není co řešit :-)

      Vymazat
    2. Takže mydloteka- Dík za radu. Inak pred rokom som si chcela suroviny objednať, ale z inej stránky a muž si spomenul, že to boli stránky kutilov.cz. Poznáš?

      Vymazat
    3. Majko, ne, kutilov.cz ještě neznám. Díky za tip, mrknu na něj :-)

      Vymazat
  2. Aničko,taky jsem tohle chtěla vyzkoušet,ale právě kvůli louhu jsem z toho tak nějak vycouvala.Píšeš,že to není složité,tak třeba to někdy přehodnotím a odhodlám.
    Moc zdravím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Blanko,

      myslím, že vím, o čem píšeš. Z louhu se mi vážně třepala kolena :-) Ale opravdu výroba sama není při dodržení postupu složitá. Já jsem měla návod na výrobu stále před sebou a pořád jsem se kontrolovala. Čas Tě nijak zvlášť netlačí, takže je třeba se zhluboka nadechnout a pak se v klidu pustit do práce :-)

      Vymazat
  3. Aničko,ještě jednou...V návodu U lilií jsem si přečetla,že se voda míchá s louhem tyčovým mixérem...je to nutné,nestačí zamíchat třeba jen vařečkou?
    Myslím,že bych se bála,aby mi to nevyprsklo ven.
    A je nutné odlévat do specíální formy,nebo se dá nahradit třeba nějakou umělohmotnou,nebo silikonovou nádobkou.Moc děkuju,pokud si najdeš čas a odepíšeš.
    O pravdu se všechen louh zneutralizuje?
    Nemůže být v hotovém mýdle?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to tak. V návodech na výrobu mýdla, které jsem pročetla nejen na stránkách U lilií, se uvádí jako jeden z výrobních nástrojů tyčový mixér. Ten ale nepotřebuješ na míchání samotného louhu. Spíš je vhodný v případě "spojování" olejové báze s louhovou bází (resp. louhová báze se pomalu přilévá do té olejové a přitom se míchá). Nestříká to, protože začne velmi rychle olejová báze pro přimíchání té louhové houstnout až do takové kaše. Proto je možná lepší použít pro dobré promíchání tyčový mixér. Vařečkou (pokud použiješ dřevěnou, tak už ji nepoužívej na normální vaření) by to asi šlo taky, ale trvalo by to déle, aby se obě směsi dobře promíchaly a zhoustly do požadované konzistence. Každopádně výroba mýdla má velmi dlouhou tradici a ani kdysi mydláři neměli žádné tyčové mixéry :-)

      Louhovou bázi (která by mohla hodně prskat), kterou si chystáš jako první, aby Ti vychladla na požadovanou teplotu, děláš bez tyčového mixéru. Já použila nerez lžíci - louh dostaneš v krystalické podobě (krystalky) a postupně jej za míchání sypeš do vody až do rozpuštění. Louh způsobí ve vodě tepelnou reakci (voda se zahřeje, i když nic neohříváš na sporáku) až na teplotu více než 90 stupňů.

      Olejovou bázi taky děláš bez tyčového mixéru.

      Víc ale rozepisovat nebudu, nejlépe bude, když si to v klidu pročteš třeba v tom manuálku, který připravili v obchůdku U lilií :-)

      Pokud jde o odlévání, tak tady rozhodně nemusí být žádná speciální forma. Stačí i obyčejná krabice od bot vyložená pečícím papírem (aby se mýdlo dobře vyklepávalo po vytvrdnutí). Poslouží ale i jakákoliv umělohmotná či silikonová nádobka. Já část vylila do silikonové formy, která byla součástí balíčku pro začátečníky a zbytek nalila do plastových krabiček od vatiček do uší :-)

      Neutralizace louhu - ano, po vyzrání mýdla je louh, tak jak je známe se všemi negativními účinky na člověka i přírodu, "fuč" - resp. přemění se po reakci s olejovou bází a vodou chemickými procesy na mýdlo a glycerín, který pokožce velmi svědčí (zvlhčuje) :-) U průmyslově vyráběných mýdel je ho tak málo, že se dokonce uměle přidává. Víc by o tom ale dokázal napsat spíše nějaký šikovný chemik, co umí dobře vysvětlit i laikům a nebo si přečti manuálech od Tří lilií, tam je to popsáno pěkně :-)

      Tak snad jsem Ti příliš nezamotala hlavu :-))

      Krásný den

      Anička

      Vymazat
  4. Tééda Aničko .... voní až sem:-))

    OdpovědětVymazat
  5. Aničko, nááádhera, taky sbírám odvahu, ale ještě se nedostavila :-) Krásný den! Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, já myslím, že to přijde. Pokud ráda experimentuješ, je to jen otázka času :-) Krásný den i Tobě Anička

      Vymazat
  6. Aničko, já jsem taky dlouho váhala, ale už mi zraje druhá várka a jsem z mýdel nadšená.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, vůbec se Ti nedivím. Už se těším, až se pustím stejně jako Ty do výroby další várky :-)

      Vymazat
  7. Aničko,moc zdravím a děkuju za vyčerpávající odpověď.
    Ráda používám přírodní mýdla a tak mně velice láká si nějaké
    vyzkoušet sama vyrobit a přidat si do něj vlastní bylinky.
    Myslím,že jsi mně přesvědčila a že do toho nakonec taky půjdu.
    Každopádně jsem sadu na výrobu mýdla přidala do seznamu pro Ježíška.
    Děkuju a přeju prima den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blani, za málo :-) Pokud se pustíš do výroby mýdla sama, přeji hodně štěstí, ať vše proběhne v pohodě a dle Tvých představ. Hezký den Anička

      Vymazat
  8. Aničko, paráda. Mě to také hodně láká, ale zatím jsem se neodvážila :(
    Krásné odpoledne ti přeji ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, možná kdybych ten materiál neměla už koupený, tak bych také couvla. Ale už byl doma přes půl roku a já všechno znovu a znovu prostudovala, tak jsem to nakonec vyzkoušela. A jsem moc ráda. Ať se Ti daří, ať už s mýdlařením nebo bez :-) Hezký večer Anička

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna