sobota 14. června 2014

Na čem teď dělám a taky jedna hádanka pro malé i velké botaniky

Dobrý večer,

konečně k nám po období tropických veder opět přišel déšť. Už jsem v to přestávala věřit. Dneska ráno jsem obešla celou zahradu a zalévala. Na jaře jsem dosazovala trvalky do záhonů a začínala jsem o ně mít docela strach. Sice jsem je zálevala, ale když slunce praží... A slunečníky nad všechny postavit nemůžu :-)

Pokud neřeším, jak ochránit rostliny, kreslím si a plánuji. Zahradu. Ne tu naši... Ne jednu, ale rovnou dvě. Ti, co můj blog pravidelně navštěvují, už asi tuší. Ráda bych se věnovala navrhování zahrad i jejich realizací profesionálně. Moc mě proto těší, jakou důvěru jsem dostala od svých dvou prvních "klientek" - kamarádek z okolí. 

Jedna z nich má zhruba polovinu ani ne rok staré zahrady zrealizovanou profesionální zahradnickou firmou (realizace vč. návrhu zahrady). Stávající "vzdušnější" záhony by však ráda oživila a doplnila zejména trvalkami (případně keři či stromy), které by přinesly do zahrady více barev a květů, vyplnily "hluchá" místa a zajistily větší soukromí. Ještě větší výzvou pak bude zpracování návrhu pro druhou, dosud pouze zatrávněnou polovinu zahrady, do které je třeba zakomponovat budoucí zahradní domeček, místo na kompostéry, ohniště či ovocnou zahrádku.

Druhá kamarádka má zcela odlišnou zahradu. Jde o velmi rozsáhlou starší zahradu, kterou založili ještě její prarodiče. V dobách jejího dětství to prý byla pořádná džungle. Dnes už zdaleka ne. Ale zůstala v ní řada starých a velmi vzrostlých stromů i keřů (lípy, smrky, borovice, svída, tavolník van Houtteův, vajgélie...), plevely, ale i lahodnými lesními jahůdkami zarostlá skalka a další místa, kterým se od výsadby bohužel neměl čas nikdo příliš věnovat. Keře je třeba zmladit, na vzrostlých lípách byl kvůli silnému napadení jmelím proveden v zimě zdravotní řez, stávající výsadbu je třeba spojit do kompaktního celku založením záhonů s mulčem, v nichž bude doplněna výsadba jak keřová, tak trvalková. Vzhledem k rozsahu zahrady chce kamarádka řešit proměnu zahrady po etapách. Nyní tak přemýšlím nad návrhem části přední - severní partie zahrady.

A v souvislosti s přípravou návrhů zahrad jsem pro vás dneska připravila po delší době zase jednu zahrádkářskou hádanku. Na jedné ze zahrad jsem narazila na rostlinu, s jejíž identifikací bych potřebovala poradit, resp. na 90 % tuším, o kterou jde, ale potřebovala bych si od vás nechat potvrdit, že tuším správně .-). Znáte ji někdo? Neudělala jsem si detailnější foto, ale rostlina začíná právě nakvétat (žlutými květy) a vypadá to, že podle květů půjde o nějakou rostlinu z čeledi bobovitých. Je asi 50 cm vysoká, s tenkými, nepříliš velkými, přilehlými lístky.


Poznáváte ji někdo?

Díky za komentáře. 

Krásný večer

Anička

6 komentářů:

  1. Anička já si myslím, že je to divizna, čaj z květů čistí plíce a listy jsou dobré na obklady při zánětu křečových žil. Ale nejsem si úplně jistá. Zdravím Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marci, díky za tip, ale divizna to určitě není, mám ji na zahrádce, má velké listy i trochu odlišnou stavbu "těla" :-) Z květů chci letos vyrábět výborný sirup na kašel, tak jak ho znám od naší babičky. Byl tak dobrý, že jsme se sestrou schválně kašlaly, aby nám ho babička naordinovala :-)) Krásný den do Irska Anička

      Vymazat
  2. a co tak trýzel škardolistý? u nás v okolí nikde neroste, tak nemohu porovnat,ale přijde mi dost podobný.... http://www.naturfoto.cz/tryzel-skardolisty-fotografie-3941.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, taky díky za tip. Ale ani trýzel to nebude :-) Barva květů, dokonce i velikost a tvar listů by odpovídaly, ale květy jsou jednoduché, kdežto u "mé" rostliny budou květy složené, tvarem podobné těm, co mají třeba fazole.

      Vymazat
  3. Aničko, fotka není moc výrazná, těžko přesně určit, ale keřík mi připomíná routu vonnou.

    OdpovědětVymazat
  4. Heli, máš pravdu, chtělo by to ostřejší záběr a nějaký detail... no spěchala jsem a nedala jsem si moc záležet :-) Routě je velmi podobná, ale podle květů soudím, že to nebude ona. Mám trochu jiný tip... Zkusím vyfotit ještě jednou, možná bude mít květy už plně rozvinuté a to bude asi rozhodující :-) Já soudím, že ty květy nebudou jednoduché jako u routy, ale složené. No uvidíme :-) Každopádně dík za tip na krásnou bylinu. Také není k zahození :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna