pondělí 23. června 2014

Mušinky...

... tak říkám plodům keře nesoucího název muchovník. Latinským ekvivalentem je amelanchier. Znáte ho? Nebo i máte na zahradě? Pokud ne, určitě stojí za zvážení.  

Muchovníků nebo také lidově přezdívaných "indiánských borůvek" existuje celá řada. Jen u nás se jich prý pěstuje několik desítek druhů. Patří do skupiny mých oblíbených keřů, neboť v sobě snoubí jak krásu, tak užitek. Na jaře je doslova obalen bílými květy a na podzim zdobí zahradu jeho dočervena zbarvené listy. Začátkem léta se pak můžeme těšit na tmavé bobulky podobné borůvkám (ty naše na obrázcích ještě nejsou zralé).


Oproti zahradním borůvkám jsou však údajně ještě zdravější - obsahují totiž velké množství vitamínu C, B12 a ve srovnání s borůvkami více vápníku, draslíku, hořčíku a železa. Podporují odolnost organismu, působí preventivně proti onemocnění žaludku a je možné je podávat jako podpůrný doplněk stravy při onkologických onemocněních (obsahuje až 1000 mg/kg antokyanů – aktivních činitelů v prevenci celé řady chorob včetně rakoviny). Bylo také prokázáno, že plody muchovníku obsahují spektrum látek, které mohou být účinnou prevencí proti tzv. neurodegenerativním chorobám, zejména Parkinsonově chorobě, Alzheimerově onemocnění a laterální skleróze.

Uvádí se, že keř začíná plodit tři roky po výsadbě. U nás to bylo ale hned v následujícím roce, i když úroda se samozřejmě nedala počítat na kila. Několikaletý keř či strom prý však poskytne osm až dvanáct kilogramů úrody. To zatím nemohu potvrdit, ale pevně v to doufám :-) Když budete číst dál, pochopíte proč :-)) Plody dozrávají postupně a sbírají se tak dvakrát až třikrát za léto.

Co se týče zpracování - dají se jíst zasyrova i tepelně upravovat, a to i sušením (jako náhražka rozinek). Na internetu se dají získat zajímavé recepty např. na výrobu muchovníkové marmelády, muchovníkových keksíků, muchovníkového vína či kompotu. Velmi chutný může být i muchovníkový likérek - recept na něj najdete např. zde.

Narozdíl od již zmiňovaných zahradních borůvek však muchovník nemá žádné speciální požadavky na půdu. Pokud jde o umístění, preferuje spíše slunečné pozice (nikoliv však úpal) a polostín. Výhodou je i to, že nebývá napadán žádnými škůdci, ani chorobami.

Tak muchovníkům i jejich "mušinkám" třikrát zdar!

Krásný den

Anička

10 komentářů:

  1. Aničko, muchovník máme třetí rok a rodil už hned ten první rok, sice to bylo jen asi 5 plodů, ale rodil. A letos jsem už vařila i jednu malou skleničku marmelády. Nechala jsem tam sice i zrníčka, což by někomu mohlo vadit, ale mně ne. Ale úplně nejraději je máme jen tak, utržený přímo ze stromečku.Ale musím ti napsat jednu kuriozitu. Simonka si jedno ráno umanula, že přinese do školy dětem muchy (tak jim říkáme my) ochutnat. Natrhala jich teda 29, i pro paní učitelku. Ale...........všechny děti ochutnaly, jen paní učitelka ne, nevěřila mu. Její škoda ne?
    pěkný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, my jsme možná také pár bobulek měli i ten první rok, ale jsem náročný konzument, ani jsem to nepočítala za úrodu :-) Letos - uvidíme, kolik jich nakonec bude. Jestli mi je všechny nesezobe Viktorka... Zrníčka by mi v marmeládě nevadila... tak třeba na ni dojde :-) A k paní učitelce - ona se příště určitě polepší :-) Krásný večer A.

      Vymazat
  2. O muchovníku slyším poprvé, děkuju za tip! :) Zaujalo mě hlavně to využití plodů!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kami, pokud ho máš kam posadit, neváhej a jdi do toho! I kdybyste jej měli jen zobat přímo z keře :-)

      Vymazat
  3. Ahoj,muchovník znám ale máme jenom borůvky a rodí moc pěkně .Přeji ti hezké letní dny Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Borůvky jsou fajn a pokud se jim u vás daří, musí být úrodička bohatá :-) Tak muchovník leda jako doplněk k těm borůvkám a jako pěkný keřík, hlavně zjara :-)

      Vymazat
  4. Muchovniky jsem si koupila dva a chci je mit jako stormy ,vloni me kvetly a potom prisla namraza a bylo po plodech.Mam je na primem slunci a nevadi jim ti take je musim strikat proti pear slug -hruskovy ,tresnovy slimak je takovy malinky a znici listy,mozna ze je ale jenom u nas.Doufam ze se letos urody dockam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ello, díky za zkušenost. Přímé slunce nemám odzkoušené (náš muchovník je okolní vegetací trochu chráněn), uvádí to odborné články. Muchovníků je ale hodně, tak třeba některé plné slunce snáší lépe než jiné... A nebo už si začínají zvykat :-) Problémy s minislimáky u nás (aspoň prozatím) neřešíme :-) Tak hojnou úrodičku!

      Vymazat
    2. Nám právě letos pomrzla meruňka i broskvička, ale muchovník je odolný. A tvarujeme ho jako malý stromek.
      krásný den Majka

      Vymazat
    3. Majko, taky jsem četla o tom, že se dá muchovník pěkně zapěstovat do stromečku. V místě, kde ho máme, se mi více líbí keř...Ale kdo ví, třeba si to ještě rozmyslím... :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna