sobota 11. ledna 2014

Sovičková pletená čapka

... má třetí v pořadí... na kruhových jehlicích... pro Viki. Rychlovka. Oproti předchozím "hladkým" verzím se vzorkem soviček a s pořádnou bambulí, jak si Viki objednala. Určitě zvládnou všichni začátečníci.


A opět i něco pro ty z vás které, stejně jako já, s pletením teprve začínáte. Můj zcela polopatický návod, jak na to :-)
Velikost čepice: na obvod hlavičky cca 48-50 cm

Materiál: ELIAN Creativ, odstín č. 842

Kulaté jehlice délky 40 cm č. 3,5 (na lem), kulaté jehlice délky 40 cm č. 5 (na zbývající část čepice), silnější pomocná jehlice (na pletení copánků, ideálně velikost č. 5), háček (jakýkoliv tenčí), bambulkovač nebo kousek kartonu na výrobu pomůcky na tvorbu bambulí, drobnější knoflíčky na očka soviček (12 ks)

Opět se musím zmínit. Možná některé zarazí velikost jehlic, na štítku k přízi najdete 6,5-7. Pokud ale začínáte s pletením jako já, budete mít nejspíš problém s volným pletením (málo utahujete), proto ta menší velikost jehlic, aby byla čepička pěkná, neroztahaná a velikostně odpovídající hlavě dítěte, nikoli slona :-) Zvolíte-li větší/menší jehlice či jinou přízi (tenčí či silnější), návod nemusí sedět!


Nahoďte si 72 ok na kulaté jehlice č. 3,5. Poté si srovnejte všechna oka na jehlici tak, aby "vroubek" všude směřoval dolů a oka nikde nebyla přetočená (viz instruktážní video zde, konkrétně 40. vteřina záznamu). 

Zkontrolujte si, zda máte tu stranu jehlic, od které jde příze, v pravé ruce. Pokud ne, otočte si podle toho jehlice. 

Vložte si na pravou stranu jehlic značku - stačí kancelářská sponka (ta vám bude pokaždé avizovat, že po ní přichází první oko další řady). 

Nyní spojte oba konce na jehlicích viz zde (konkrétně 1. minuta záznamu, tj. uháčkujete první oko - v našem případě hladce) a pak pokračujete dál střídavě obrace a hladce až do konce (tj. dokud nenarazíte na značku - naši kancelářskou sponku). 

Tu přehodíte na pravou stranu jehlic a pokračujete v další řadě, tj. opět první oko hladce, pak obrace a tak pořád dokola až do konce řady. Upletete takto 12 řad (získáte lem o šířce 6 cm). Přehodíme postupně všechna oka (vč. značky označující začátek řady) na jehlice č. 5.

Přecházíme na pletení sovičkového vzoru (je použitelný na počet ok dělitelný 12, dá se ale upravit podle velikosti hlavičky - buď přidáte/uberete sovičkový vzor, nebo přidáte/uberete očka pletená obrace mezi sovičkovými vzory, podobný vzor jsem našla i zde, zde se počítá s počtem ok dělitelným 11). 

Upleteme celou jednu řadu (tj. 72 ok) hladce. Nyní budeme plést podle mého nákresu níže. Komentář k nákresu přikládám také :-). Nezapomínejte si v průběhu pletení vždy na konci řady přehodit značku označující začátek další řady. 



Komentář k nákresu - postupujte každou řadu vždy zprava doleva, začínáme v tabulce dole a postupujeme po řadách nahoru:
1. řada: 4 oka hladce, 8 ok obrace, 4 oka hladce, 8 ok obrace atd. stále dokola až do konce řady (na 72 ok, které jsme si nahodili na začátku vyjde 6 sovičkových motivů). 
2. řada: pleteme ji celou hladce. 
3. řada: 4 oka hladce, 8 ok obrace atd. stále dokola až do konce řady. 
4. řada: pleteme ji celou hladce. 
5. - 6. řada: 4 oka obrace, 8 ok hladce atd. stále dokola až do konce řady. 
7. řada: "4 oka obrace, 4 oka zkřížit vpravo (tj. 2 oka na pomocnou jehlici dozadu, pak uháčkovat hladce následující 2 oka, nakonec uháčkovat 2 oka hladce z pomocné jehlice), 4 oka zkřížit vlevo (tj. 2 oka na pomocnou jehlici dopředu, pak uháčkovat hladce následující 2 oka, nakonec uháčkovat 2 oka hladce z pomocné jehlice)", část " " opakovat stále dokola až do konce řady.
8. - 16. řada: 4 oka obrace, 8 ok hladce atd. stále dokola až do konce řady. 
17. řada: "4 oka obrace, 4 oka zkřížit vpravo (tj. 2 oka na pomocnou jehlici dozadu, pak uháčkovat hladce následující 2 oka, nakonec uháčkovat 2 oka hladce z pomocné jehlice), 4 oka zkřížit vlevo (tj. 2 oka na pomocnou jehlici dopředu, pak uháčkovat hladce následující 2 oka, nakonec uháčkovat 2 oka hladce z pomocné jehlice)", část " " opakovat stále dokola až do konce řady.
18. - 22. řada: 4 oka obrace, 8 ok hladce atd. stále dokola až do konce řady. 
23. řada: "4 oka obrace, 4 oka zkřížit vpravo (tj. 2 oka na pomocnou jehlici dozadu, pak uháčkovat hladce následující 2 oka, nakonec uháčkovat 2 oka hladce z pomocné jehlice), 4 oka zkřížit vlevo (tj. 2 oka na pomocnou jehlici dopředu, pak uháčkovat hladce následující 2 oka, nakonec uháčkovat 2 oka hladce z pomocné jehlice)", část " " opakovat stále dokola až do konce řady.
24. řada: "4 oka obrace, 1 oko hladce, 6 ok obrace, 1 oko hladce", část " " opakujte stále dokola až do konce řady.
25. řada: pleteme ji celou obrace.

Jakmile dopletete sovičkový vzor podle nákresu, začnete ujímat.

Já jsem se rozhodla postupně ujímat na 8 místech (jinak řečeno, na vrcholu čepice se mi bude scházet 8 čar). V takovém případě budete pokračovat takto:

Část čepice s ujímáním:
1. řada: Upletete 7 ok hladce a spletete hladce 8. a 9. oko (viz zde, v podstatě jde o to uplést 8. a 9. oko naráz, jako by šlo o jedno oko), pak pletete dalších 7 ok hladce a opět 8. a 9. oko spletete hladce a tak pořád dokola až do konce řady (končíte spletením 2 ok). Na jehlicích vám zůstane 64 ok.
2. řada: Pletete všechna oka pouze hladce, nic neujímáte.
3. řada: Upletete 6 ok hladce a spletete hladce 7. a 8. oko, pak pletete dalších 6 ok hladce a opět 7. a 8. oko spletete hladce a tak pořád dokola až do konce řady (končíte spletením 2 ok). Na jehlicích vám zůstane 56 ok.
4. řada: Pletete všechna oka pouze hladce, nic neujímáte.
5. řada: Upletete 5 ok hladce a spletete hladce 6. a 7. oko, pak pletete dalších 5 ok hladce a opět 6. a 7. oko spletete hladce a tak pořád dokola až do konce řady (končíte spletením 2 ok). Na jehlicích vám zůstane 48 ok.
6. řada: Pletete všechna oka pouze hladce, nic neujímáte.
7. řada: Upletete 4 oka hladce a spletete hladce 5. a 6. oko, pak pletete další 4 oka hladce a opět 5. a 6. oko spletete hladce a tak pořád dokola až do konce řady (končíte spletením 2 ok). Na jehlicích vám zůstane 40 ok.
8. řada: Pletete všechna oka pouze hladce, nic neujímáte.
9. řada: Upletete 4 oka hladce a spletete hladce 5. a 6. oko, pak pletete další 4 oka hladce a opět 5. a 6. oko spletete hladce a tak pořád dokola až do konce řady (končíte spletením 2 ok). Na jehlicích vám zůstane 32 ok.
10. řada: Pletete všechna oka pouze hladce, nic neujímáte.
11. řada: Upletete 3 oka hladce a spletete hladce 4. a 5. oko, pak pletete další 3 oka hladce a opět 4. a 5. oko spletete hladce a tak pořád dokola až do konce řady (končíte spletením 2 ok). Na jehlicích vám zůstane 24 ok.
12. řada: Pletete všechna oka pouze hladce, nic neujímáte.
13. řada: Upletete 2 oka hladce a spletete hladce 3. a 4. oko, pak pletete další 2 oka hladce a opět 3. a 4. oko spletete hladce a tak pořád dokola až do konce řady (končíte spletením 2 ok). Na jehlicích vám zůstane 16 ok.
14. řada: Pletete všechna oka pouze hladce, nic neujímáte.

Na jehlici vám zůstane 16 ok, kterými pomocí háčku protáhnete dvojitou přízi (cca 30 cm dvojitě). Odstřihnete zbytek příze (ponecháte konec cca 10 cm) a tento konec pak společně s oběma konci příze, kterou jste protáhli zbývajících 16 ok práce, protáhnete opatrně otvorem na vrcholu čepice dovnitř čepice. Čepici otočíte na rub, pořádně stáhnete všechna oka na přízi a na dvakrát či třikrát zauzlíte. Zbytek přízí cca 1 - 2 cm pod uzlíkem odstřihnete. Otočíte zpátky na líc, odstřihnete zbytek příze na začátku pletení a cca 3-4centimetrový konec zaháčkujete do rubu práce. 

Přišijete očka (knoflíky) a kdo chce, vyrobí a připevní ještě pořádnou bambulku. Nemáte-li bambulkovač, postupujte takto (kolečka můžete vyrobit ze starší kartonové krabice):


Celková hloubka čepičky vychází na 19-20 cm (bez bambule).

Mějte se krásně

Anička

6 komentářů:

  1. Aničko, tleskám. :-) Krásná čepička a opět super návod. Ta příze vypadá fakt zajímavě. Budu se muset po ní podívat. Použila bych ji i na ponožky. Měj se hezky. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dášo, díky. Čekala jsem, že budou problémy. Ale nestalo se a vše šlo jako po drátku :-) Na ponožky se zatím necítím.... leda že bych objevila nějaký pěkný návod pro začátečníky.... to bych to asi zkusila :-))

    OdpovědětVymazat
  3. Aničko, čepička je super a návod úplně perfektní i na ty bambulky, vidím, že se stáváš profesionálem. Co vezmeš do ruky se ti daří :O). Zdravím a přeju pěkný den Maryša :O)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maryško, ještě dlouho ne :-) Ale moc mě těší, že se Ti čepice i návod na ni líbí :-) Krásný večer Anička

      Vymazat
  4. skvely navod na capku uz mam hotovou a provlekaci salka uzasne kdysi jsem ji pletla ale zapomnela diky za navod jasne a srozumitelne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iveto, díky za návštěvu i komentář, který mě moc potěšil :-) Mám radost, že návody dobře posloužily. Přeji hezký den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna