neděle 5. ledna 2014

Girlanda hvězdičková podruhé - návod pro začátečníky

Dobrý večer,
před časem jsem vám ukazovala vánoční hvězdičkovou girlandu, kterou jsem dokončila až v průběhu Vánoc. V komentářích jsem slíbila návod pro háčkařky začátečnice. Chvíli to trvalo (sváděla jsem boj s pletením čepice), ale čepice mám hotovu (zítra nafotím a ukážu) a vyšetřila jsem tak chvilku pro sepsání návodu na uháčkování velmi jednoduché, ale moc pěkné hvězdičkové girlandy.

Háčkovala jsem z příze NELA (myslím, že to bylo pletacím háčkem č. 3). Nejprve jsem si uháčkovala potřebný počet hvězdiček podle nákresu níže. Ty jsem pak spojila do girlandy uháčkovaným řetízkem.

Komentář ke schématu:
1. řada: Do magického kroužku uháčkujte 3 řetízková oka (náhrada za dlouhý sloupek) a pak 14 dlouhých sloupků. Pevným okem spojte do kroužku (pevné oko do 3. řetízkového oka na začátku řady).

Začneme háčkovat jednotlivé cípy hvězdy.

Uháčkujte "6 řetízkových ok a dále se vracíte zpět a do jednotlivých ok háčkujete: krátký sloupek do 3. řetízkového oka od konce, polodlouhý sloupek do 4. řetízkového oka od konce, dlouhý sloupek do 5. řetízkového oka od konce a 2 krát nahozený sloupek do 6. řetízkového oka od konce (resp. 1. řetízkového oka od začátku)". 

Uháčkujete pevné oko do 4. sloupku předchozí řady a opakujete " ". 

Uháčkujete pevné oko do 7. sloupku předchozí řady a opakujete " ".

Postup v předchozím odstavci opakujete až do konce řady (vždy do každého 3. sloupku pevné oko a pak " "). Celkem uháčkujete 5 cípů hvězdy a zakončíte pevným okem do 3. řetízkového oka 1. řady rozkresu.

Když si uháčkujete potřebný počet hvězdiček, spojíte je řetízkem do girlandy. Na začátku jsem uháčkovala cca 50 řetízkových ok, pak pevným okem přiháčkovala první hvězdičku, poté 25 řetízkových ok (vznikne tak zhruba 12centimetrová mezera mezi první a následující hvězdičkou), dále pevným okem přiháčkovala druhou hvězdičku, pak 25 řetízkových ok.... a tak pořád dokola až přiháčkujete všechny uháčkované hvězdičky, končíme opět cca 50 řetízkovými oky.

Tak snad jsem pomohla.

Mějte se krásně

Anička

2 komentáře:

  1. Aničko,dobrý večer.
    Moc děkuji za krásný a přehledný návod.
    Hned zítra hvězdičky zkusím.Zima jěště
    neskončila:) Moc děkuji a krásný večer přeji Jana

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna