čtvrtek 3. října 2013

Jablíčkování podruhé

Vyškemrala jsem si další tašku plnou jablek a po dobrých sedmi letech vytáhla podruhé sušičku, kterou jsem si doma vyškemrala před těmi sedmi lety :-)

Miluji křížaly z jablek i hrušek. Vždycky nám je dělávala prababička a později pak babička. Sušilo se v troubě a pak dosušovalo na tácech položených na topení. A dědové poctivě a s pro mě tehdy nepochopitelně velkou trpělivostí loupali a okrajovali hromadu padaných jablíček a hrušek posbíraných v sadu.

Včera, dnes a zítra loupu a vykrajuji jablka sama. Jablka jsou prvotřídní kvality a kromě škrabky mám k dispozici i nezbytný "vykrajovač" jadřinců, o kterém si mí dědové mohli nechat jenom zdát a taky tu zmiňovanou sušičku.... Jojo, časy se mění.

I tak ráda vzpomínám na krásné dětské časy. Jsem ráda, že mi zůstala ještě jedna babička. Potřebovala bych se od ní ještě tolik naučit... Zítra ji musím zavolat!


Krásný večer

Anička

PS: Moc děkuji za vaše povzbuzující slova u předchozího příspěvku. Čepička už mě "začala poslouchat" a začíná vypadat k světu... Teď jen řeším, zda kromě kšiltíku, který jsem si u čepičky vysnila, budu háčkovat i "krytky" na ouška nebo zůstane bez nich.... I když to by mi asi u mého muže neprošlo, je u svých dětí zatížený na ušanky :-))

3 komentáře:

  1. Taky jsem zatížená na ušanky:-))

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko,
    také jsem právě dva večery loupala jablíčka a do rána sušila v zapůjčené sušičce :-)
    Původně byla zapůjčená na úrodu hub a celý týden se nezastavila ;-)
    Nějak mě ty sušičky poslední dobou oslovily, máme nově i na prádlo a nemohu si jí vynachválit !
    Křížaly také můžeme a mám stejné vzpomínky :-)
    Krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, já si zatím vystačím s tou na ovoce a zeleninu. Prádlo suším venku - vítr jej krásně vyfouká a sluníčko provoní (v zimě pak doma, ale vlhčí vzduch nám v zimě prospěje, máme pasivní dům a ty přes všechny své přednosti mají jeden neduh - a to nízkou vlhkost a suchý vzduch). A babičku už jsem kontaktovala a bude z toho několikadenní návštěva u nás doma... Program je jasný - vedle brebentění budeme zdokonalovat mé pletařské (ne)umění... :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna